Popkorn

Image

Jednom davno eksplodirala je česticama čvrsto nabijena pretpostavljena kugla i nastao je svemir, a nedugo zatim negdje u nekom kozmičkom loncu pucketala su besmislena kukuruzna zrnca i nastao je čovjek. Negdje među tom masom pucketanjem je ponajviše iskočio bivši panker (a sad propali poduzetnik), kapitalizmu sklon i spolnošću ugrožen, junak našeg doba – Valter Koren. Ovako otprilike izgleda rezime romana Popkorn suvremenog slovenskog književnika Andreja Skubica. Redom treći, od ukupno pet napisanih, Popkorn je (za sad) jedino Skubičevo djelo prevedeno na hrvatski jezik.

Spomenuti Valter Koren proizvod je kapitalističkog lucidnog društva koji nakog doživljenog bankrota, da bi opstao, ulijeće u nove poslove. No ti poslovi, da bi bili uspješni, moraju podilaziti načelima kapitalizma te nužno moraju izbrisati granicu između moralnog i nemoralnog. To za Valtera Korena, dapače, nije velik problem budući da je ionako baš nedavno bankrotirao ne samo materijalno već i duševno. Nakon kratkog gubljenja vremena u jednoj turističkoj agenciji, a imajući na umu zahtjeve modernog društva on ozbiljno počinje razmišljati o novoj turističkoj ponudi – otvaranju muzeja ode slovenskom (a po potrebi i ostalom europskom) zločinu,  dakako sa svim ekskluzivnim, eksplicitnim, senzacionalno šokantnim detaljima. Projekt je mtv-jevski rečeno cool i otkačen, garantira zabavu i nezaboravan provod, no uz više ovakvih fiksnih ideja (kojih u Korenovom mozgu sigurno ne manjka) populacija bi se kolektivno zabavila do smrti, jer prije svega riječ je o nekritičnim suvremenim idejama i sadržajima koji izravno vode u emocionalno tupilo prosječnog čovjeka. Bez kritike, ubojstvo bi u Korenovu slučaju bilo prikazano kao zabavan i poželjan sadržaj. A to u svakom slučaju odudara od morala. Valter Koren previše ne brine. On je junak našeg doba. Njemu ne smeta njegova nemoralnost. On čak niti ne zna što je to. Dok je kapitalistički ispravno – u redu je. Pa iako roman obiluje pametnim Skubičevim humorom, ništa pametno iz glave njegovog junaka ne izlazi. Sve je to naprotiv, blago rečeno, običan – junk našeg doba.

Skubičev Popkorn ne postavljena pitanja minimalno odgovara, a u tome se i sastoji ljepota ovog književnog djela. Tok je relativno fabularan. Nema prologa, uvoda, zapleta, raspleta, epiloga pa čak ni konkretnog završetka, ali ima ono što brojnim suvremenim (pseudo)književnicima promiče, a to je osnovni i najsnažniji alat u području književnosti – jezik. Roman ne završava na papiru već negdje u čitateljevoj glavi. Tamo gdje se oblikuje poruka i pouka pročitanog. Tamo gdje se stvara novi svemir, ipak nešto značajniji od banalne, besmislene kokice.

Oglasi

2 komentara to “Popkorn”

  1. johnnykola Says:

    i’m not gonna sit here and debate!!!qqq:

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: