April Uprising

Image

Prošle evo pune dvije godine od objave petog albuma australskog roots rock jam banda John Butler Trio, predvođenog dakako uvijek Johnom Butlerom. Odrađena je i australska i sjevernoamerička turneja, momci su malo zasvirali i po Europi, Hrvatskoj ovog puta najbliže čini mi se u Belgiji, izdan je i iscrpan DVD domumentarac sa snimanja albuma, pa je zatim objavljen i koncertni DVD sniman u famoznom Red Rocks amfiteatru (u blizini Colorada), pa je Butler odlučio uzeti svoju 11-žičanu gitaru (u biti ima 12 žica al on jednu skine) i bez pratećeg benda opaliti po dvoranama i birtijama Australije, pa je i to već nekako zabilježeno na audio live albumu, a u međuvremenu svega navedenog Butler je uredno zagovarao prava australskih aboridžina – tradicionalnih vlasnika zemlje, potpisivao je  peticiju protiv izgradnje benzinske postaje na njihovom teritoriju, zapadnoaustralskom lokalitetu James Price Point. Sve to dakako znam ne zahvaljujući domaćim medijima, portalima, glazbenim siteovima koji sami sebe krase epitetima izvrsnosti, blogovima, fejsbukovima, YUtubovima itd. Srce bi mi čak radosnije zatreperilo svakim novim brojem Dobre kobi nego u onim trenucima kad bi muzika.hr ažurirala svoj site. Jer ajde pretpostavim nekako, i Dobra kob će valjda iznenaditi kakvom glazbeno-scenskom kulturnom rubrikom. U doba interneta kad se u stvarnom vremenu može pratiti i prdež u kadi nekog random lovca u Sibiru, domaćim e-tiskovinama ne možeš saznati oće li biti što od tog Butlera ili neće. A radi se o valjda najznačajnijem australskom glazbeniku te jednom od najboljih akustičnih gitarista ikad.

John Butler uvijek je imao taj istančani osjećaj za ljudsku glupost (svako malo mi zazvone oni njegov stihovi s početka karijere so tell me man can you eat your money? ili well I talk with words man, I don’t talk with my fists), zbog čega se između ostalog i bori za prava (australskih autohtonih) naroda. Njegov izričaj je revolucijski (doduše sad nešto manje nego prije desetak godina), no dovoljno je pametan da zaključi kako do nikakave konkretne promjene neće doći ni preko noći, ni za deset godina, pa čak možda ni za sto godina. Ali jednom će doći. I to promišljenijim putevima lišenima konflikta. No to su ipak oni teži putevi  koji ne ciljaju na ništa kratkotrajno, zbog čega ih se i zaobilazi. Premda on zna da ništa od toga neće doživjeti, to ga nimalo ne sputava u širenju razumnih humanih poruka kroz glazbu koju stvara. Iz njegovim riječi i ne-riječi filozofija se stoga lako da zaključiti – lakši načini (čitaj užurbaniji) za kratkotrajno su zadovoljstva, a teži (čitaj staloženiji, promišljeniji) za dugoročno blagostanje.

April Uprising, prijevodom Travanjski ustanak, zaista je sjajan album (da nema veselice C’mon now bio bi još i močniji), iako tokom sat vremena svirke Butler previšene dokazuje svoje sviralačko umijeće kao što je to bio slučaj s prijašnjim albumima (posebice prva tri – John Butler, Three i Sunrise over sea). Nema više maratonskih pjesama ili specifičnih roots jam instrumentala, no same strukture pjesama djeluju čvršće, a vokal je razrađeniji i fleksibilniji nego prije. Trio tako sačinjen od Butlera, novog basista te starog/ novog bubnjara djeluje nekako cjelovitije, sigurnije, energičnije, posebno gledajući snimke s Red Rocksa. No teško se oteti dojmu da pojedine pjesme s albuma vuku prema mainstreamu, iako ama baš ništa ne ide na štetu spomenutih ideja i uvjerenja. Sam naziv albuma tome svjedoči – Travanjski ustanak. Ustanak – DA, ali po Butlerovu – bez nasilja, samo razumom, promišljenošću i osvještenošću. A to bar nije neki bed za izvesti… Ili nekima je?

Čak i da se sljedećim albumom još i više približi mainstream pravcu, vrag bi mu ikad išta zamjerio. Nikad u njemu neće nestati ljubitelj života, i to onaj s istančanim osjećajem za ljudsku glupost. A sve je postignuto i zaslužio. Skidam kapu samo na odlučnosti da svoju aktivnost preuzme u svoje ruke i da izbjegne reprodukciju svog svakodnevnog života. Dugo je naime on vremena svirao po ulicama Fremantlea i susjednog Pertha prodavajući loše snimljenu instrumentalnu kazetu kako bi skupio dovoljno para za snimanje prvog albuma!

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: