On the road 2012.

Ekranizacija remek-djela Jacka Kerouaca kojeg se kod nas prevesti usudila Lada FZ iz The Bambi Molestersa a čija se radnja praktički nastavlja na sve ono što je Kerouac na cirka 800 stranica napisao u  debitantskom romanu The Town and the City kojeg se kod nas još nitko nije usudio prevesti.  A tko se usudio ekranizirati ono što se ekranizirati tako lako ne da? Walter Salles. Brazilac. Prava je još sredinom devedesetih otkupio Francis Ford Coppola ali on svoj naum nikad nije realizirao. Prije ili kasnije morao se pojaviti netko odvažan, hrabar i talentiran tko će Kerouaca ekranizirati. I to na takav način da se i na ekranu, kao i u pisanoj riječi, osjeti Kerouacova filozofija i narav.  Prema ovom traileru Sallesov pokušaj ekranizacije djeluje poprilično obećavajuće. Vidi se da zna što radi i kakav to komad američke književnosti filmski obrađuje. Mnogi će reći svetogrđe jer prije svega On the road je puno više od same književnosti. Al to je samo zbog toga što imaju premalo vjere u film kao medij. Ako već Salles nije tako vjerno ekranizirao ovo djelo onda ga je u najmanju ruku vjerno nadopunio. Kao što je Miloš Forman napravio s Kukavičjim gnijezdom. A uostalom, dok Sala Paradisea tj. Jacka Kerouaca, glumi mladi Sam Riley, nema sumnje u uvjerljivost konačnog proizvoda. Jedino što  šesnaestogodišnja Marylou na prvi pogled izgleda jedno deset godina starija nego što bi trebala biti…
Uglavnom, film je već prikazan u Cannesu pa postoji šansa da bude na spisku 3. FilmForuma u Zadru za nekih mjesec i po dana. Al prije filma, knjigu u ruke, na kuru pročišćavanja duha i tijela. Život bez Kerouaca? Ma kakvi….

Evo citat:

…jer jedini ljudi koji za mene postoje su oni koji su ludi, ludi od želje za životom, od želje za razgovorom, ludi od želje da budu spašeni, koji istovremeno žude da budu spašeni, koji istovremeno žude za svime što postoji, oni koji nikad ne zijevaju niti govore obične stvari, već oni koji plamte, plamte, plamte poput fantastičnih raketa za vatromet što eksplodiraju u obliku pauka na zvjezdanom nebu, u čijem se središtu vidi plavi prasak i svi na to uzdižu: ‘Ajoj!‘”

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: