Maldoror

Onaj tko voli H.P. Lovecrafta ne može se zakleti da mu Edgar Allan Poe nije drag, dok u suprotnom to čak i može biti slučaj. Comte de Lautreamont je međutim taman negdje na razmeđi i djeluje kao karika koja nedostaje u razvoju horora u književnosti od Poea do Lovecrafta, dvojca koji je ovaj žanr i definirao. Rođen u Montevideu kao Isidore Ducasse, svoje jedino djelo, sablažnjivu odu grozoti i strahu nazvanu Maldoror, potpisuje pseudonimom Comte de Lautreamont i dovršava 1869. godine, da bi već sljedeće 1870. preminuo od sušice u Parizu. Lautreamontovo djelo za života ni najmanje nije bilo prepoznato. Čak štoviše, zbog eksplicitnih šokantnih detalja generički je i odbijano, a priča kaže da je čak i nakladnik odmah po izdavanju od autora tražio da se opravda. Tek nekoliko desetljeća nakon smrti Lautreamont dolazi na svoje kad ga otkrivaju i u ‘život vraćaju’ nadrealisti na čelu s Andre Bretonom koji ga čak smatraju svojim suvremenikom te ništa manje važnom književnom figurom od jednog Rimbauda ili Baudelairea. A to nije mala stvar.

Priča dakle prati Maldorora, Lautreamontovog alter ega, koji odbačen od svijeta za uzvrat, uslijed svojih lutanja, tom svijetu čini ništa što bi se nazvalo dobrim i moralnim. Prepun sadističkih vizija, sablažnjivih morbidnih djela, fantastičnih nadrealnih krajolika, grozote i straha, Maldoror također obiluje i humorom, ali onim najcrnjim kojeg je teško uopće i prepoznati. Stoga iako Lautreamontovim izrazom vlada estetika ružnog, pa čak i odvratnog, njegova književnost nije ništa više od genijalne uvrnute parodije.

Izniman književni potencijal Lautreamont nažalost nije stigao izoštriti i dovesti do konkretnog vrhunca kao što je to pošlo za rukom spomenutom Poeu ili pak Lovecraftu. Preminuo je naime u 24. godini života, izmaknuvši potpunom zaboravu tek jednim cjelovitim djelom kojim je i osigurao svoju bezvremenost. Nakon 143 godine od objave izvornika Maldoror je 2012. dočekao evo i svoje prvo hrvatsko izdanje. Tako Lautreamont kod nas tek počinje živjeti, a beskrajni košmar njegove mašte za hrvatske čitatelje tek počinje. Sad samo ostaje pitanje tko se neće dati zavarati, tj. tko će u svemu tome što je Lautreamontov naizgled uvrnuti um uspio izmaštati, pronaći crni humor i inteligentnu parodiju?

 

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: