Budi Gonzo ili krepaj

Slika

Danonoćno je lupao po pisaćem stroju prepisujući Velikog Gatsbya F.S. Fitzgeralda čisto da spozna ‘kako to radi veliki majstor’. A u želji da izrazi misao ugledao se i na Hemingwaya, zbog čega ga oni koji ga preziru obično vole nazivati ‘onim koji je htio biti poput Hemingwaya’. Međutim on nije Fitzgerald, a još manje Hemingway. On je dr. Hunter S. Thompson– novinarsko književna ikona pop kulture 20. stoljeća i jedino što s Hemingwayem zaista dijeli jest tragičan, gotovo proračunat prekid starosti u kojoj se nažalost nije snašao…

Hunter Thompson volio je svoju domovinu ali se nikad nije nazvao patriotom. 1960-ih godina slijedio je američki san ali to nije bio onaj san odobren od vladajuće većine, koja bi ‘uvijek prije odabrala Nixona a ne Slobodu’. Rafal automatskog oružja on je tako zamijenio rafalom pisaće mašine i krenuo u pohod. Osvajanje američkog sna subjektivnim novinarstvom u kojem je dozvoljeno izblamirati jednu političku figuru, kao što je recimo u Thomsonovu slučaju bio bivši predsjednik Richard Nixon, ne mora značiti da je društveno nekorektno. Čak štoviše, ponekad je to jedini način da se jedan korumpirani sustav raskrinka, ili da se recimo ustvrdi kako rat nema smisla, ili kako filozofija hippija ne može uroditi plodom, itd. I to je Hunter Thomspson dobro znao. Zato je u njegovim očima Nixonov sustav bio korumpiran (što se pokazalo točnim) i Vijetnamski rat nije imao smisla (i zaista, ništa konstruktivno se iz tih događanja nije uspjelo iskristalizirati). Također ni ‘revolucija’ hippija očigledno se nije pokazala najproduktivnijom. Ne treba baš znanstveno dokazivati da je govno od čovjeka govno od čovjeka, zar ne? A Nixon jest bio đubre na treću. I svi su znali. Samo što se Hunter Thompson to jedini usudio i izreći.

Tako otprilike izgleda filozofija novinarstva kojeg je dr. Hunter S. Thompson nazvao gonzo novinarstvom. To je istinito novinarstvo koje je po nepisanoj gonzo doktrini od standardnog novinarstva istinitije. Temeljno oružje mu je književnost, a književni izričaj naoružan je novinarstvom. To je pitanje Istine i Slobode, za što se Thompson nenasilno borio do kraja života, kojeg je okončao 2005. god., u trenutku taman otprilike kad je stigla nova vladajuća doktrina Georgea Busha Prosvijetljenog i kad je primijetio da su Istina i Sloboda Amerike nikad dohvatljive apstrakcije.

Riječima popularne kulture povijest gonzo novinarstva ujedno je i povijest američkog 20. stoljeća.

Biografiju Gonzo: pisanje, droga & rock ‘n’ roll vjerno je napisao Velimir Grgić, a objavio uvijek izvrsni Šareni dućan.

Čitaj, slušaj i gledaj stoga dr. Huntera S. Thompsona. I budi gonzo. Jer biti gonzo danas dapače nije na odmet. Pogotovo u vrijeme tamo nekih heroja, šupljih glava, nacionalista, wannabe patriota, sumanutih ljubitelja parceliranih prostora zvanih Država i sličnih aktualnih aktera za koje vrijedi univerzalna poruka.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: