Push the sky away

Slika

Konačno ti Bad Seedsi. Doduše mogao je Cave i prije izbaciti ovakvo nešto da se nije izdrkavao s Grindermanom. A opet, da nije tako bilo, možda Push the sky away ne bi ispao ovako specifičan, tih, moćan i neodoljiv. Svi snimljeni i nasnimljeni zvukovi kozmički pulsiraju i u naletima valova odnose misli prema nekim interesantnim sferama. Osjeća se vibriranje nekog pokreta pod nogama. Kao da nešto prolazi, kao se nešto ili netko konačno ostavlja iza sebe. Vlak, autobus, space shuttle… nije važno čime, pa čak ni kuda. Keep on pushing… push the sky away. I promislite dvaput ako pomislite da iza ovih banalnih riječi stoji banalni pozitivizam. Možda. Ali svejedno volim vjerovati da je Nick Cave ipak nešto promišljeniji tip…

Ovakva glazba ne može biti vremenski određena. Ovo nije glazba koja je bila ili koja će biti karakteristična za neki određeni vremenski period popularne kulture nekog stoljeća čovječanstva. I u tome baš leži ljepota muziciranja Nick Cavea i The Bad Seeds-a. Push the sky away doslovno je bezvremensko ostvarenje. Pa iako u bendu nema više Blixe Bargelda i Mick Harveya tu je Warren Ellis koji potpisuje sedam odsviranih instrumenata, a od stare garde ostali su još Casey, Sclavunos i Wydler te Conway Savage ali samo s glasom, bez klavijatura. Iznenađuje povratak prastarog Bad Seeda Barrya Adamsona koji doduše bas gitarom tek gostuje na dvije pjesme, al svejedno, u sjećanje se automatski prizove zlokobni Firstborn is dead ili Your funeral… my trial.

Logično podsjeća na albume kao što su The Good SonThe Boatmans callNo more shall we part ili The Lyre of Orpheus. Ali to je tako samo zato što je album laganijeg i tišeg karaktera, premda je Cave i ovog puta u svojim namjerama glasan da glasniji ne može biti. Obrati samo pozornost na početnu We No Who U R te pogotovo završnu naslovnu pjesmu.

Volio bih čuti ovaj album u nekom disco klubu s prigušenim svjetlima, i smo promatrati kako ovakva glazba utječe na međuljudske odnose.

Slika

Keep on pushing, keep on pushing… push the sky away……

Oglasi

Jedan odgovor to “Push the sky away”

  1. stvarno je super, slušam ga dosta… jesi u gradu, kad ćemo na kavu? javi na mail ili mob

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: