Big Sur 2013 – Michael Polish

Image

Nakon užasne prošlogodišnje prve ekranizacije najznačajnijeg Kerouacovog djela On the road u kojoj je režiseru Walteru Sallesu pošlo za rukom da od čuvenog Neal Cassadya (Dean Moriarty u romanu i filmu) napravi američku inačicu Igora iz Zabranjene ljubavi

Image

iste je godine ekranizirano možda i najbolje Keruacovo djelo, Big Sur. Svoje psihičko propadanje u pomalo poodmaklim godinama uzrokovano alkoholnim delirijima Kerouac je u romanu, američkim slangom, a na presjeku Prousta, Hemingwaya i Joycea, opisao nenadmašivo. Na ekranu sve to zbilja ne izgleda slabašno kao u slučaju filma On the road. Dovoljno uvjerljivo da se može reći da je eto i Kerouaca netko uspješno ekranizirao. A čak je i casting pogođen po mjeri. Cody Pomeray (Cassady) i Jack Duluoz (Kerouac) u ovom 75-minutnom anti kino hitu oživljeni su zbilja pristojno.

Nakon što djelo završi ključno je upitati se što bi moglo biti nakon točke koju je autor odlučio proglasiti završetkom. A ako se netko tako upitao što bi moglo biti nakon kraja romana On the road, Big sur zapravo daje odgovor na to što je zaista i bilo.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: