Jodorowsky’s Dune (2013)

DUNE F 6_WEB_911

Film čiji se DNK nalazi u Star Wars-ima, Alien-u, Blade Runner-u, Otimačima izgubljenog kovčega, Terminator-u, Flash Gordon-u, Matrix-u, itd., itd. Međutim, nikad nije snimljen. A u projekt su bili uključeni Pink Floyd-i, Salvador Dali, H.R. Giger, Orson Welles, Moebius, Magma, Mick Jagger… 

Originalna ekranizacija Herbertove Dine (datira iz sredine ’70-ih) vjerojatno je najambiciozniji projekt Alejandra Jodorowskog, kojeg bi samo zli jezici nazvali megalomanskim. U svakom slučaju, dovoljno ambiciozan da ga tadašnji Hollywood, inače oduševljen idejom – financijski bojkotira, pričeka nekoliko godina da se prašina slegne, a zatim ukrade kako ideju tako i ključni dio tima kojeg je Jodorowsky okupio, angažira mladog i naivnog Davida Lyncha, čisto da se ima koga potpisati kao režisera, te uz vrsnog producenta – meštra od kinematografije i novčanog obrtaja, ekranizira Dinu na takav način da od Herbetovog kompleksnog svijeta vješto učini običan plićak i snimi blockbuster koji čak ni na kino blagajnama nije prošao bog zna kako.

Ostaje jedino mašta da se mašta što je moglo biti da se Hollywood tih godina doslovce nije usrao vizije Alejandra Jodorowskog, te poput zavidnog sivonje odlučno krenuo preuzeti stvar u svoje ruke samo da bi se usrao i po drugi put. Al ovog puta kao veliki. 

Iza originalnog projekta ostala je jedino temeljita knjiga snimanja veličine telefonskog imenika New Yorka s idejama Alejandra Jodorowskog i crtežima Moebiusa i Gigera s kojom će se, vjerujem, prije ili kasnije neki ekscentrik s kamerom u rukama uhvatiti u koštac, te ovaj prošlogodišnji dokumentarac – Jodorowsky’s Dune, koji pomalo frustrira, ali bome i inspirira, pa čak i više od samog Herbertovog remek-djela.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: