A very irregular head: the life of Syd Barrett

51em9cWD+ML._SS500_

Biografija čovjeka na čijem bi se životu mogla diplomirati psihologija, priča je za koju je gotovo teško povjerovati da nije fiktivna. Roger Keith Barrett, jednim sasvim kratkim dijelom svoga života poznatiji kao Syd Barrett, vjerojatno je bio i ostao najzagonetnija i najkompleksnija ličnost popularne glazbe 60-ih godina 20. stoljeća; gotovo kristolika figura u začuđujućem kontekstu Pink Floyda – benda koji je s vremenom postao jedan od valjda tri najveća ikada. Neki se zapravo i usude izjaviti kako Syda Barretta nitko nikada niti ne bi smatrao značajnim da Pink Floydi kasnije nisu postali ono što su već postali. No to je potpuno pogrešno stajalište i veće uporište ima u emocionalno-ostrašćenom pljuvanju nego u zdravorazumnoj kritici. Autor Rob Chapman u potpunosti opovrgava navedeno isto kao što i razbija vječite potencirane i neistinite priče prosječnih dokoličara željnih spektakla, kao i onih patetičnih romantičara koji su u Barrettovoj bolesti uvijek znali pronaći nešto lijepo, poetski i romantično; mitove građene na zajedničkom nazivniku ‘izgoreni Syd’ – onaj koji LSD stavlja u hranu, trči pred zrakoplove da ih autostopira, čuva satove u bubnju veš mašine, u zatočeništvu drži djevojku hraneći je keksima i vodom i tako dalje. Ništa od toga nije istinito. Nikakvih ekscesa zapravo nije bilo. I ništa u njegovoj psihozi nije bilo romantično, luckasto i zabavno, kao što uostalom nije u ničijoj. Rob Chapman sve to oštro kritizira i upozorava da se radi o poprilično tužnoj životnoj priči od koje će samo besćutni raditi spektakl, a plitki sapunicu.

A spektakularan je jedino (samo jedino?) bio Barrettov umjetnički talent čiji se izvori i uzroci često stavljaju postrance da bi se istraživanje fokusiralo na špekulacije oko izvora i uzroka njegove progresivne mentalne bolesti. Neki čak jedno s drugim i poistovjećuju pa neutemeljen ispadne zaključak da njegova umjetnost upravo i jest bila posljedica konzumiranja LSD-a te tako i mentalne bolesti koja se iz halucinogenog limba kasnije tobože i razvila. No istina je da je njegova sklonost umjetničkom izričaju dolazila do izražaja davno prije kulture LSD-a uzduž i poprijeko Engleske u drugoj polovici 1960-ih godina, što je sve jasno i precizno opisano u Chapmanovoj knjizi. Nakon čitanja ostaju brojna što-bi-bilo-da-je-bilo pitanja. Jedno je sigurno temeljno: što bi bilo sa Sydom da se njegova problematika u samom početku nije ignorirala, od strane prijatelja, ostatka Pink Floyda, besćutnog menadžmenta? Što bi bilo da među svim tim ljudima nije vladala krajnja netolerantnost? Što bi bilo da su Sydu pružili pomoć, a ne okrenuli leđa? Nitko nikad neće znati.

Ostale su jedino njegove rijetke slike, glazba i tekstovi te osjećaj potpune nedovršenosti koji to životno djelo obavija. A ostala je i planetarna slava Pink Floyda te značaj i veličina albuma Wish you were here – remek djela posvećenog Sydu Barrettu, a za kojeg, nakon čitanja biografije Syda Barreta, postaje potpuno jasno da je napisan iz groznog osjećaja krivnje što su ga od sebe, svog zastranjelog vođu, onako ambiciozni, potpuno odbacili.

Posljednje riječi koje su iz Barretta mogle biti izvučene, u rasponu od 1971. do 1975, govore o osobi koja naprosto prestaje postojati i koja se poput osamdesetogodišnjaka prisjeća svog proživljenog života. Syd Barrett je, međutim, u tim trenucima imao tek dvadeset pet godina. On je prema mnogima tada zapravo i umro. Onaj koji je u nekom limbu nastavio postojati bio je Roger Keith Barrett – onaj koji je oduvijek zapravo i postojao: „nemirno dijete staro tek 18 mjeseci koje bi se smirilo i bilo sretno čim bi u ruke uzelo bojice i na papir nešto lijepo nacrtalo.“

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: