Mad Max 4 : Brzi i žestoki

preuzmi

Nakon James Bonda, Batmana, Romerovih zombija itd., konačno smo dobili i Mad Maxa 21. stoljeća. Drugim riječima – pretenciozno nabrijanu akcijsku jurnjavu kombiniranih vozila neuvjerljivog postapokaliptičnog svijeta, začinjenu s melodramatikom i patetikom, u kojoj samo fali da Maxa Rockatanskog (mogao je to slobodno biti i Boško Buha koliko je lik bitan za ovaj film) tumači meštar od akcije Jason Statham. Sveto pravilo da je manje više George Miller je zaboravio (ako je ikad uopće i znao) još davne ’85. snimivši dotad najlošijeg Mad Max-a, sa slabašnom Tinom Turner u ulozi lokalne zlikovke, da bi se trideset godina nakon, znači danas, tip usudio okušati još jednom, i to s filozofijom krajnjeg amatera – više je više.

Film na trenutke djeluje poput ekranizacije treš stripa od strane možda Michaela Baya, a na trenutke kao razvodnjena ideja Alejandra Jodorowskog koju režira James Cameron i to isključivo za prikazivanje po Cinestarima. Koja je recimo zapravo uloga blesavog apokaliptičnog deformiranog hevimetalca koji trza riffove na svaku naznaku nove doze nabrijane jurnjave autima? Stvar je jasna – što na raspolaganju ima više love, George Miller snima besmislenije filmove. Novog Mad Maxa, s prosječnim ulogicama, ne izvlače čak ni hvaljeni Tom Hardy i Charlize Theron. Uvjerljivi jesu, jer im je to uostalom posao. No sve ostalo je toliko loše izvedeno da su oboje potpuno zanemarivi. Nešto se loše dogodilo i tijekom kolor korekcije (ili se to tako filmovi danas rade) pa sav krajolik izgleda krajnje retuširano i umjetno. Za razliku od originalnog Mad Maxa to su sad lokacije u kojima bi se čak i dalo živjeti. Glavni negativac – Immortan Joe? Kakav sprd…

James Bond ima veći pišolj nego ikad prije i brže vozi Astona Martina (treba li stoga i piti više martinija?), zombiji su postali vidno kratki sa živcima, dok je Batman u izvedbi Christophera Nolana postao skoro pa običan murjak – John McLaine s plaštom i maskom preko glave. Mad Max je od ikone i road warriora, uslijed puste jurnjave autima i neoprostive melodrame, postao doslovce nitko. A to je ujedno i cijena, rekla bi literatura, industrije zabave i društva spektakla. Žurno stoga iščekujemo nove Cinestarom najavljene poslastice: novi Jurrasic Park, novi Terminator (da, Kyle Reese je negativac i vjerojatno je sam svoj sin), novi Poltergeist, novi Mission Impossible, svi spremni za još malo 21. stoljeća. Da je Hitchcock živ vjerujem da bi i on osuvremenio svog Psiha pa bi Majka ipak bila nešto pokretnija i agresivnija, a ne samo da onako mrtva sjedi u podrumu i čami bezveze.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s